Spring naar content

Transitie noodzakelijk, zeker na instorten van de economie

Business development, leiderschap, turnaround

De opdracht

De opdrachtgever, een distributeur in sterke A-merken, is sterk gefocust op trade deals. De magazijnen van klanten worden goed gevuld, maar als de klant de goederen niet verkoopt, komen de ‘over due’ producten retour. Met als gevolg onnodige kosten. Deze aanpak draagt niet bij aan een sterke merkenvoorkeur, noch aan toegevoegde waarde. Omzet-en winstgroei is het doel en, ten tijden van economische krimp, continuïteit de key focus.

Sector/Markt
BtB en BtC

Organisatietype
Private onderneming, internationaal, distributeur

Expertise
Business development, leiderschap, turnaround

Functie
Divisieverantwoordelijke

Doorlooptijd
> 12 maanden

Mijn aanpak

Al snel blijkt dat een strategiewijziging noodzakelijk is. Focus wordt gelegd op het verhogen van ‘shelf take off’ en ‘category leadership’. Goede relaties met de A-merkfabrikanten uit Europa, USA en Latijns-Amerika worden opgebouwd en zijn het fundament om gezamenlijk verkoop- en marketingactiviteiten te ontwikkelen en ‘schapplanning’ en ‘shelf share’ te optimaliseren. Verantwoording wordt gegeven en gedelegeerd aan het lokale verkoop- en merchandisingteam. Lokale verkopers en de vertegenwoordigers van de A-merken gaan gezamenlijk de markt in, afspraken en plannen worden in overleg met elkaar gemaakt. Deze werkwijze wordt binnen zowel food retail als food service toegepast. Binnen food service met name door het organiseren van tastings en food events.

Het resultaat

De merken worden zichtbaar in de media, op de verkoopvloer en binnen food service. Dit resulteert in een verhoging van volume en marge, verlaging van de gemiddelde voorraad en realisatie van een initiatiefrijk en zelfstandig verkoopteam i.p.v. afhankelijk en reactief. Doelen zijn uiteindelijk voornamelijk gerealiseerd door het met respect en waardering managen van verschillende culturen en het geven van verantwoordelijkheid en vertrouwen.

Weten wat mijn bijdrage voor jouw organisatie kan zijn?

Jouw uitdaging(-en) en de mogelijkheden bespreek ik graag met jou.

Kennismaken?

Resultaat bij een kop koffie

Jouw uitdaging(-en) en de mogelijkheden bespreek ik graag met jou.

Als je jouw gegevens invult, dan neem ik binnen 24 uur contact met jou op.

Liever direct contact?

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan