Spring naar content

Realiseer een goede basis voor groei o.b.v. leiderschap, besluitvaardigheid, integratie.

Leiderschap, integratie, harmonisatie, business development

De opdracht

De opdrachtgever heeft een fabriek van de concurrent overgenomen met als doel de huidige fabriek hierin te integreren. De integratie van de twee fabrieken verloopt echter niet succesvol en leiderschap ontbreekt.
De samenwerking tussen de medewerkers van de kopende en gekochte partij laat veel te wensen over en de ontevredenheid bij klanten groeit. De vorming van één solide en geïntegreerde organisatie met behoud van de sterke eigenschappen van beide organisaties is een must. Revenuen zijn sterk teruggelopen en het terugbrengen naar pre-acquisitie niveau is noodzakelijk voordat de groeistrategie – opbouwen van een footprint in Europa – verder vorm krijgt. Het neerzetten van één organisatie met pre-acquisitie+ resultaten is de opdracht.

Sector/Markt
Maakindustrie (BRC AA), plastic packaging, food, pharma, personal care, B2B

Organisatietype
Private equity, internationaal,

Expertise
Leiderschap, integratie, harmonisatie, business development

Functie
Managing Director European Operations

Doorlooptijd
14 Maanden

Mijn aanpak

Na een grondige inventarisatie van de cijfers en gesprekken met managers, teamleden en klanten was het evident dat de basis, het terugkrijgen van het vertrouwen van medewerkers en klanten, een zeer hoge prioriteit heeft. Snel is duidelijk dat er een groot verschil in arbeidsvoorwaarden is en doelstellingen, verwachtingen en werkwijzen niet goed zijn afgestemd binnen de teams. De OR is eenzijdig samengesteld, het managementteam is gehavend en er mist structuur. Er zijn veel open posities en een structureel tekort aan resources binnen de afdeling M&E. Met als gevolg vertragingen m.b.t. SMED en onderhoud en vervolgens klachten van klanten en medewerkers over kwaliteit en levertijden. Op de commerciële en planningsafdeling mist daadkracht. Er hangt een gelaten sfeer in de organisatie.

Bij aanvang zijn alle medewerkers geïnformeerd over de bestaande issues, de doelstellingen en het toekomstperspectief. Tijdens town hall meetings is iedereen vervolgens maandelijks geïnformeerd over de voortgang, gezamenlijke successen en focusgebieden. Fact based management en KPI dashboards zijn de nieuwe basis om problemen structureel te elimineren.

De SOP’s van de opdrachtgever, m.b.t. finance, operations en commercie zijn geïmplementeerd. Waaronder o.a. een incentive-systeem voor alle medewerkers. De organisatie is anders ingericht, open posities versneld ingevuld en intern is gestart met het opleiden van medewerkers.
Er zijn een voltallig en gecombineerd managementteam en OR geformeerd. In samenwerking met HR, de OR en een arbeidsvoorwaardelijk deskundige zijn uniforme arbeidsvoorwaarden tot stand gekomen. Machines zijn aangepast en nieuwe machines geplaatst om volumes te continueren. De oude voorraden zijn verkocht of verwerkt en extra magazijnruimte is gehuurd om het serviceniveau naar klanten te kunnen borgen.

Het commerciële team en de afdeling planning zijn aangepast. Klanten zijn actiever bezocht en uitgenodigd voor een bezoek aan de fabriek. Commerciële problemen, korte en lange termijn, werden structureel opgelost. Een bedrijfsfilm en een interne campagne met nieuwe kernwaarden is vormgegeven, waaraan medewerkers uit alle lagen van de organisatie hebben bijgedragen.

Het resultaat

Er ontstond een samenwerkende organisatie gericht op de doelstellingen, kwaliteitsverbetering en klanttevredenheid. De arbeidsvoorwaarden zijn in goed overleg geharmoniseerd en OEE , MOTIF en waste-reductie sterk verbeterd. Klanttevredenheid en -vertrouwen zijn toegenomen, evenals medewerkerstevredenheid. Het BRC AA-certificaat is behouden. Een “turnaround” m.b.t. motivatie, samenwerking, vertrouwen, output en inkomsten is gerealiseerd.
De persoonlijkheid en secure base leadership style van de interim manager zorgde voor daadkrachtig leiderschap en voorbeeldgedrag.
Integratie is zowel financieel en operationeel tot stand gekomen. Groei in omzet en Ebitda is gerealiseerd in, respectievelijk, bijna 10% en dubbele cijfers.

Weten wat mijn bijdrage voor jouw organisatie kan zijn?

Jouw uitdaging(-en) en de mogelijkheden bespreek ik graag met jou.

Kennismaken?

Resultaat bij een kop koffie

Jouw uitdaging(-en) en de mogelijkheden bespreek ik graag met jou.

Als je jouw gegevens invult, dan neem ik binnen 24 uur contact met jou op.

Liever direct contact?

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan